Održana sednica Glavnog odora Saveza antifašista Srbije

Datum: 
25.02.18

U petak, 23. februara 2018. godine u Beogradu održana je sednica Glavnog odora Saveza antifašista Srbije (SAFS) na kojoj je razmatrana aktuelna politička i društvena situacija u Srbiji.  Razgovaralo se o sve težem socijalnom i ekonomskom položaju građana/ki, gotovo apsolutnom medijskom monopolu vladajuće političke garniture i sve izraženijim procesima  fašizacije društva. Uprkos proevropskoj i demokratskoj retorici, režim preko određenih medija šalje sasvim suprotne poruke, a pretnje, zastrašivanja i fizički obračuni sa političkim neistomišljenicima/cama postaju sve češći.  Isto tako nastavlja se revizija istorije Drugog svetskog rata i ratova iz devedesetih godina XX veka.

Svemu tome se treba energično suprotstaviti većim brojem akcija i znatnijom vidljivošću u javnosti uprkos snažnoj medijskoj blokadi. Osim već postojećih aktivnosti Saveza antifašista Srbije,  u saradnji sa drugim organizacijama koje sa SAFS-om dele antifašističke vrednosti,  planiran je svojevrsni protest, neka vrsta  antifašističkog marša beogradskim ulicama  9. maja na Dan pobede nad fašizmom. 

Glavni odbor je dao načelnu saglasnost za inicijativu da se 19. februar, dan proglašenja  Federalne Srbije za narodnu republiku  u Narodnoj Skupštini  Srbije 1946. godine, obeležava  kao Dan Republike.