Promocija knjige “Rehabilitacija Draže Mihailovića” Aleksandra Sekulovića

Promocija knjige “Rehabilitacija Draže Mihailovića” Aleksandra Sekulovića

Datum: 
09.06.16

Promocija knjige „Rehabilitacija Draže Mihailovića – političko nasilje nad istinom i pravom“, održana 30. maja 2016. godineu Centru za kulturnu dekontaminaciju, protekla je, po komentarima koje sam čuo posle promocije, veoma dobro. Ona je, pre svega, bila na visokom akademskom nivou jer su na promociji govorile univerzitetske profesorke Dubravka Stojanović, istoričarka, i Vesna Rakić-Vodinelić, pravnica, kao i doktorand istorijskih nauka Srđan Milošević. Razgovor je moderirao  ugledni kulturni radnik i izdavač Dragan Stojković. Svi su oni, inače, dobro poznati po svom suprotstavljanju istorijskom revizionizmu i falsifikovanju istorije Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije. Za autora je posebno zadovoljstvo da su oni knjigu visoko ocenili i o njoj govorili biranim rečima, što nije bilo kurtoaznog karaktera.

Posećenost promocije bila je vrlo dobra i sala CZKD bila je skoro puna. Publika je sa pažnjom pratila uvodna izlaganja, a nakon toga nekoliko prisutnih javilo se za diskusiju i iznošenje svojih komentara o pitanju rehabilitacije četništva. Nažalost, zbog propusta u obaveštavanju, promociji nije prisustvovao niko od starih članova Saveza antifašista Srbije.

Veliki nedostatak ove promocije jeste njen ograničeni društveni efekat usled očiglednog bojkotovanja antifašističkog otpora rehabilitaciji četništva od strane medija. Doduše, list Danas je objavio vrlo dobar izveštaj o promociji, ali čini se da je to jedini medij koji je bio zastupljen na promociji. Ako to uporedimo sa činjenicom da su, na primer, svi pisani i elektronski mediji u Srbiji dali veliki publicitet promociji knjige ratnog zločinca Momčila Krajišnika, ili najavi knjige osuđenog kriminalca Milorada Ulemeka, to onda dovoljno govori o stanju društvene svesti u Srbiji.

Aleksandar Sekulović