Protiv revidiranja istorije: predstavljanje knjige Zlatoja Martinova:

Datum: 
22.09.18

                             Konferencija za medije, Medija centar, Beograd

          Protiv revidiranja istorije: predstavljanje knjige Zlatoja Martinova:

                           NDH I NEDIĆEVA SRBIJA - SLIČNOSTI I RAZLIKE

                        utorak,  25. septembar 2018. u 12 h,  sala M-60 na II spratu

Izdavači:

Savez antifašista Srbije i Orionart-Beograd

Partner izdanjaforumZFD-Beograd

 

Učesnici:

Aleksandar Kraus, predsednik Saveza antifašista Srbije

dr Nenad Ž. Petrović, istoričar

mr Zlatoje Martinov, autor

 

Osnovni podstrek za nastanak ove knjige  leži u činjenici višedecenijskog postojanja nekritičkog odnosa u našoj javnosti, ali i u značajnom delu naše istoriografije, o ulozi koju je imala Nedićeva Srbija za vreme okupacije (1941-1944), kao i u revidovanju odavno  dokazanih istorijskih činjenica i na toj osnovi pokušaja ne samo političke nego i istorijske rehabilitacije saradnika nacifašističkih okupatora poput Milana Nedića,  Dimitrija Ljotića  i Draže Mihailovića.

U tome prednjače današnji novoistoričari, koji gotovo u svakoj prilici u prvi plan ističu isključivo  hrvatsku ustašku kolaboraciju sa nacističkom Nemačkom i Italijom, pritom  ostavljajući po strani odnosno potpuno zanemarujući ili, pak, svesno marginalizujući  kolaboraciju Nedićeve Srbije, odnosno njegove  tzv. “vlade narodnog spasa“. Otuda se u javnosti stiče utisak o “oduvek fašističkoj Hrvatskoj“, naspram “oduvek antifašističke Srbije“.

Upravo zbog takvog odnosa savremene istoriografije, odnosno pretežne dominacije revizionistički nastrojenih novoistoričara u njoj, autor je u ovom radu prikazao uporednu analizu Nedićeve Srbije i Nezavisne Države Hrvatske, dve tvorevine nemačkih nacista i italijanskih fašista i na osnovu postojeće ali i nove građe pokazao njihove neodoljive sličnosti kao i činjenicu da Nedić i njegova kvislinška vlada  i te kako snose ogromnu krivicu za holokaust u Srbiji i svestranu saradnju sa okupatorom.

Zaključak autora je da ono što  današnjoj Srbiji i Hrvatskoj daje atribut  antifašističkih zemalja,  jeste isključivo Narodnooslobodilačka borba (1941-1945) u kojoj su učestvovali rame uz rame Srbi i Hrvati kao i drugi narodi i narodnosti Jugoslavije i koji su se zajednički borili protiv nacifašističkih kolaboranata u svojim narodima: ustaša, domobrana,  nedićevaca, ljotićevaca i četnika Draže Mihailovića.